Algonquin plans new parking lot

OBJ Staff
Send to a friend

Send this article to a friend.

Algonquin College is planning a 254-space parking lot to replace spots lost through the construction of a student commons building.

(Stock image)

The nearly 65,000-square-foot lot will be built on the northeast side of the campus, just south of an existing residential development. It will replace the 251 parking spaces currently on the future site of the student commons.

A planning document by FoTenn Consultants noted the college is in the middle of preparing a long-term construction plan for the campus, and that it expects car use to decrease as transit service at nearby Baseline Station improves.

"Over the long term, the college intends to replace surface parking lots with new buildings, demolish and reconstruct buildings near the end of their life cycle and consolidate parking into multi-level parking structures," the document read.

The development is not subject to parking space limitations for facilities within 600 metres of a transit station, FoTenn noted, as 1/3 of the campus lies outside that limit. 

The projected cost and completion date, as well as the selection process for a paving contractor, was not disclosed in the planning document. 

Participating contractors so far include:

- Corush Sunderland Wright (landscape architecture)

- Houle Chevrier Engineering (environmental site assessment, geotechnical study)

- Morrison Hershfield (traffic study, stormwater management, and erosion and sediment control)

A draft report is currently being reviewed by the councillor for the area, Rick Chiarelli, as well as the applicant, Algonquin College.

Organizations: Baseline Station

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thanks for voting!

Top of page

Comments

Comments